Alla dessa positioner
Vaktpost på UNEF II / Foto:Lars-Åke Jansson
När Lars-Åke Jansson runt midsommar 1975 åker ner för att tjänstgöra på 1:a kompaniet, bataljon 58M inom UNEF II har den svenska styrkan varit etablerad sedan ungefär två år. Bataljonen var förlagd till två huvudcamper och ett antal så kallade “positioner”. Med sig vid tjänstgöringen på 52M hade Lars-Åke sin kamera och han dokumenterade noggrant livet på de olika positionerna längs konfrontationslinjen och buffertzonen. Lars-Åke kom sedan även att tjänstgöra även på 64M och 66M. Här nedan följer ett antal bilder från några av positionerna.
Camp Tre Kronor
Huvudcampen Tre Kronor var belägen i Al Nagila. Campen byggdes på en gammal järnvägsstation där vissa av byggnaderna gick att använda bland annat till bataljonsexpedition. Den gamla vattentanken för ångloken fick bli cisterner för duschvatten.
Kamelridning på Camp Tre Kronor / Foto: Lars-Åke Jansson
FN-soldater som marscherar / Foto: Lars-Åke Jansson
Camp Sinai
Camp Sinai var ett mindre Force Headquarter (FHQ) beläget i det norra området. Campen var byggd invid en sönderbombad järnvägsstation.
Infarten till Camp Sinai / Foto: Lars-Åke Jansson
Rast, vila, på stället! / Foto: Lars-Åke Jansson
Position 501.
Vid position 501 fanns det gott om vrak från stridsvagnar längs det som fick smeknamnet ”Shoot-rep Road” (shoot-rep är namnet på den typ av rapport som FN-soldaterna skickar när de hört skottlossning).
Observationspost på position 501 / Foto: Lars-Åke Jansson
Stridsvagnsvrak / Foto: Lars-Åke Jansson
Position 507.
Livet på positionen, som var beläget längt ut vid Medelhavet, var trots det fina läget stundtals ganska ansträngande. Platsen låg mycket isolerad och det var svårt att ta sig till och från positionen.
Position 507 med medelhavet i bakgrunden / Foto: Lars-Åke Jansson
Svenskt FN-fordon vid position 507 / Foto: Lars-Åke Jansson
Position 510.
Belägen i direkt närkontakt med buffertzonen och de israeliska styrkorna. Vid tillfälle så spelades fotbollsmatch mot israelerna.
Tält och fordon vid position 510 / Foto: Lars-Åke Jansson
Fotbollsmatch mot israelerna / Foto: Lars-Åke Jansson
Position 512.
En av uppgifterna för bataljonen var att övervaka transitering av flyktingar som flydde från bägge sidor av konfrontationslinjen. Ibland skedde även utväxling av fångar mellan de stridande parterna.
Tält och en civil buss vid position 512 / Foto: Lars-Åke Jansson
Väntplats med skydd för solen vid transitering / Foto: Lars-Åke Jansson
Position 514.
Israelerna hade ställt ut en Skylift mitt i öknen. I den skickade de upp personal med kikare som kunde observera långt in på egyptiskt område.
Anlagd gångväg fram till position 514 / Foto: Lars-Åke Jansson
Skoputsning under passet som radiopost / Foto: Lars-Åke Jansson
Leaveresor
Under sin tjänstgöring erbjöds också FN-soldaterna att ta en välförtjänt paus från det hårda arbetet i öknen. Leaveresor, som de kallades, arrangerades till bland annat Tel Aviv och Jerusalem.
Utanför hotellet i Tel Aviv / Foto: Lars-Åke Jansson
Med Jerusalem i bakgrunden / Foto: Lars-Åke Jansson
UNEF II sattes upp som en följd av kriget mellan Israel och en koalition av arabiska styrkor ledda av Egypten och Syrien i oktober 1973. Kriget kallas bland annat Oktoberkriget, Jom Kippurkriget eller Ramadankriget, eftersom kriget sammanföll båda med den judiska högtiden Jom Kippur och den muslimska högtiden Ramadan. Den svenska styrkan sattes upp med personal från den svenska FN-beredskapsbataljonen i Sverige efter att den förtrupp skickats från den svenska bataljonen på Cypern. Totalt bemannade Sverige 7642 befattningar inom UNEF II.