OTTO JOHAN RINGHEIM I SCHLESWIG 1849-1850
“Om vi hemma eller fjärran falla,
Hvilken jord, som än wårt stoft betäcker;
I wårt rätta Hem wi samlas alla
När ur grafvens slummer Gud oss wäcker”
Från ett svenskt gravkors på Alter Friedhof, Flensburg. Begravda är ett okänt antal soldater ur Första Livgrenadjärregementet.
OTTO JOHAN RINGHEIM 1813-1898
Den första officiella internationella fredsbevarande insatsen som Sverige deltar i sker i samband med folkomröstningen i Saar i januari 1935, men innan dess har svenska trupper dels deltagit i det s.k. Ålandsdetachementet 1918–1919, dels övervakat fredsstilleståndet i Schleswig 1849–1850. Detta inlägg handlar om Otto Johan Ringheim som deltog i de svensk-norska fredsbevarande styrkorna i Schleswig, de första av denna typ. Totalt bestod den kommenderade armékåren av 3 850 man.
Vem var denne Ringheim som levde mellan 1813-1898 och var son till kapten Simon Peter Ringheim (1774-1843) och Carolina Charlotta Volin (1780-1863)? Sveriges första veteran från fredstjänst i utlandet? Nja, det kanske inte är en riktigt benämning, men han tillhör bland de första vi har kännedom om, och som därtill efterlämnat en berättelse om sina upplevelser. Fredsarkivet har digitaliserat huvuddelen av Ringheims arkivmaterial, som i dag finns under välordnade former på Regionmuseet i Kristianstad. Här presenteras ett litet urval av det spännande materialet.
Föreningen Svenska Militära Minnesmärken (SvMM) bedriver en betydelsefull verksamhet som syftar att vårda existerande svenska militära minnesmärken i samverkan med lokala aktörer. Föreningens uppdrag enligt sina stadgar är att ”—– inventera, förteckna och samverka med formella ägare av militära minnesmärken samt att i samverkan med dessa kontrollera och stödja vården och bevarandet av desamma. Föreningen skall vidare på lämpligt sätt föra ett offentligt register över de aktuella minnesmärkena”. SvMM har sammanfattat bakgrunden till, och händelseutvecklingen under kriget om Schleswig-Holstein 1848-1851 enligt följande:
I gränstrakterna mellan Danmark och Tyskland hade sedan länge funnits en blandad dansk och tysk befolkning. Området bestående av hertigdömena Schleswig och Holstein hade under historien omväxlande tillhört danska, tyska och svenska härskare, även om Slesvig i huvudsak hade varit mer danskt och Holstein mer tyskt. Tysknationalisterna ville knyta Slesvig, där det fanns en betydande tysktalande befolkning, till Tyska förbundet, där Holstein redan ingick, och dansknationalisterna ville knyta Slesvig närmare till Danmark.
Under ”revolutionsåret” 1848 utropade i mars den tysknationalistiska sidan därför en provisorisk slesvig-holsteinsk regering i Kiel. Danmark beslöt att slå ner upproret med vapenmakt för att återställa Slesvig-Holstein till den danska kronan. Den danska armén slog upprorsmakarna vid Bov norr om Flensburg den 8 april 1848 och besatte sedan Slesvig men strax efteråt anlände en tysk armé om 19 000 som förstärkning till upprorsmännen.
Efter ett anfall den 23 april 1848 tvingades de 10 000 danskarna i slaget vid Slesvig att överge Dannevirke. Danskarna fick dra sig tillbaka till Als. Den tyska armén höll under den kommande månaden hela Slesvig och södra Jylland besatta samtidigt som danska flottan bedrev blockad mot de tyska hamnarna och stoppade tyska handelsfartyg. 28 maj 1848 genomförde danskarna ett anfall från sitt brohuvud vid Alssundet och intog Dybbølhöjden. Danskarna slog sedan tillbaka de samlade tyska styrkornas angrepp den 5 juni. Den 26 augusti 1848 slöts en vapenvila i Malmö, men kränkningar mot villkoren förekom och denna kom därför enbart att leda till ett uppehåll i kriget.
Efter danskt missnöje med tyska brott mot villkoren i vapenvilan började kriget på nytt den 3 april 1849. Den 7 maj trängde en 40 000 man stark tysk arméstyrka upp i Jylland, och trängde danska arméns huvudstyrka tillbaka till fästningen Fredericia som omringades. Efter att Fredericia hade belägrats i två månader genomförde en dansk arméstyrka om 19 000 man, som hade dragits samman från Fyn, Als och Helgenæs utan att bli upptäckt, ett överraskande anfall 6 juli och lyckades erövra alla tyskarnas skansar och 31 kanoner samt ta 2 000 krigsfångar.
Den 10 juli 1849 slöts en ny vapenvila, som innebar att norra Slesvig ner till Flensburg hölls besatt av 4 000 man svensk-norska trupper som en buffert mellan danskarna och tyskarna. Efter långvariga förhandlingar slöts 2 juli 1850 ett fredsavtal mellan Danmark och Preussen i Berlin, dock utan att någon av krigets stridsfrågor därigenom löstes. Kriget kom därför att blossa upp ännu en gång bara några veckor efter fredsavtalet. 1850 års strider inleddes 24 juli med ett slag vid Helligbæk och dagen efter, 25 juli, genomfördes slaget vid Isted, som blev krigets blodigaste. Den 39 000 man starka danska armén tvingade tillbaka den slesvig-holsteinska armén till Rendsborg och besatte Dannevirke. Slesvig-holsteinarna genomförde två misslyckade större anfallsförsök mot de danska ställningarna. Kriget avslutades därefter genom att andra länder satte press på partnerna.
Den svensk-norska styrka i norra Slesvig som kom till genom 1849 års vapenvila var inte det enda svensk-norska deltagandet i detta krig. Under 1830- och 1840-talen hade skandinavismen spritt sig i Danmark, Norge och Sverige, med början i studentkretsar, och den danska synen på den slesvig-holsteinska frågan hade tagits upp av skandinavister även i Sverige och Norge. Efter att kriget bröt ut anmälde sig därför ett antal svenskar och norrmän som frivilliga i kriget. 1848 och 1849 utgjordes dessa av 243 svenskar och 114 norrmän, som ingick i olika danska förband, och deltog i flera av krigets slag. Bland de frivilliga fanns även 24 norska och minst 60 svenska officerare samt ett antal underofficerare och meniga soldater. Även om de svensk-norska frivilliga inte var alltför många i antal, tycks de ha ändå ha varit mycket uppskattade av danskarna, eftersom drygt 44 000 personer efter kriget undertecknade en tacksägelseadress till de frivilliga. Danmark fick i kriget ett visst officiellt svenskt stöd genom att en reservstyrka om 5 000 man förlades till ön Fyn under 1848. Dessa trupper, som ej deltog i striderna, drogs tillbaka efter vapenvilan 1848.
Löjtnant Otto Johan Ringheim skildrar sina upplevelser i en versifierad beskrivning. Hans skildring kan sägas börja med ett farväl till fästmön: ”jag kysste den älskades panna, Ömt, vid det svallande bröst, sade jag henne farväl. Och nu framåt på min stig, ej höfves det krigaren stanna: Kärlek, du får icke nu Soldaten till träl”(E. Dahlberg, Skåne och regementet : en bok om Skånes land och folk och om Kungl. Norra skånska infanteriregementet för dess soldater. Kristianstad 1936). Ringheim beskriver sina personliga upplevelser och minnen i såväl sin dagboksalmanacka som i de brev som han skriver till sin fästmö Margarete och till den blivande svärmodern.
Andra exempel på mikrohistoriska berättelser från krigsskådeplatser i Europa är Peter Hagendorf är skildring från 30-åriga kriget. Hagendorf var legoknekt under 30-åriga kriget och genom hans Ein Söldnerleben im Dreissigjährigen Krieg (utgiven på svenska 2006 med titeln Sedan stack vi staden i brand), får vi ta del av berättelse som är den enda kända längre ögonvittnesskildringen av 30-åriga krigets vardag som författats av en fotsoldat. Ett välkänt verk är Karolinska krigares dagböcker jämte andra samtida skrifter, som utkom i tolv volymer mellan 1901-1918 (utgivna av August Quennerstedt). Detta omfattande verk är en betydelsefull källa till det tidiga 1700-talets krigsskådeplatser på kontinenten där svenskar deltog.
Mer närliggande Ringheim är dock Carl Magnus Hultin som år 1872 lät ge ut boken En gammal knekts minnen. Texten publicerades först som en följetong i “Ny illustrerad tidning” och skrevs enligt bokens dedikation på uppmaning av Emil Key, godsägare och politiker samt far till den namnkunniga författarinnan Ellen Key. Boken behandlar 1808-1809 års krig samt krigen i Tyskland och Norge under Karl Johan, sedermera Karl XIV Johan, på ett mycket underhållande sätt. Hultin från Vimmerby deltog som fänrik först i Östgöta lantvärn och sedan i Jönköpings regemente i både kriget 1808-1809, och kriget 1813-1814. Han tog avsked som kompanichef år 1842.
Det som emellertid gör Ringheims berättelse så värdefull för oss är att den skildrar ett fredsbevarande uppdrag då en fältbataljon av Norra skånska regementet ingick från slutet av augusti 1849 till början av juli 1850 i den svenska styrkan, då den avlöstes av en bataljon ur Södra skånska regementet. Längre ned på denna sida följer ett par exempel ur brevväxlingen mellan Ringheim och fästmön samt Ringheims almanacka.
Die Provinz Schleswig-Holstein. Karta ur: Bibliothek allgemeinen und praktischen Wissens für Militäranwärter Band I, 1905 / Deutsches Verlaghaus Bong & Co Berlin. Kartan är förvisso yngre än tiden för insatsen i Schleswig 1849-1850, men de viktigaste orterna finns dock med, såsom Kiel i kartans mitt, Schleswig nordväst därom och Flensburg samt Apenrade ytterligare en bit norrut
Otto Johan Ringheim: “Blad ur min dagbok, under min tjenstgöring vid Norra Skånska Fältbataljonen vid Occupations-Corpsen i Norra Schleswig”. Dagboken omfattar drygt 140 sidor.
Kapten Otto Johan Ringheim. Foto: C. M. Tullbergs Fotografi Atelier Malmö. Notera den ovarsamt och i senare tid applicerade “Dymo-remsan” med Ringheims namn. Detta har tillkommit innan arkivmaterialet kom till Regionmuseet i Kristianstad och där det förvaras i dag
Brev till fästmön Margarete, daterat i Sönderburg den 23/8 1849: “Den 21, Josephinadagen, kom Fregatten in i Sönderburgs hamn utan att någon enda af vårt folk en timma varit sjösjuk, och ankrade under salut af tusendetals officerare och frivilliga i Danska armén. Nästan hela Danska Gardet hade infunnit sig vid hamnen, och då ångfartyget anlände under Musikens helsning med Den tappre Landssoldat, må Du tro att det skallade mot oss ett Vivat som jag aldrig glömmer”
Otto Johan Ringheim skriver många brev till sin fästmö Margarete under sin vistelse i Schleswig: “…ty Du kan tro mig ega de käraste stunder då jag skrifver hem till dig…”. Ur brev, daterat den 23 mars 1850, Flensburg
På den vänstra sidan av brevet, mitt på sidan: “Den 17 [mars] höll det på att blifwa oss en dyr dag. Först dog för oss en ung vacker karl vid LifCompagn: Vice Corpr. Schildt i feber…”. På den högra sidan av brevet återfinns på den andra raden följande ord om Schildt: “…den 19 [mars] begrofs Schildt, med stor högtidlighet, på den vackra kyrkogården. Strax efter, sedan liket var nedsatt, framkom Soldatens värdinna, en Tyska, och planterade en vacker Swensk fana, som bredvid de många hundrade andra tog sig serdeles väl ut”
Sista sidan i brevet till fästmön Margarete den 23 mars 1850
Vicekorpral Pehr Schildts sista viloplats på den gamla kyrkogården i Flensburg, Alter Friedhof: “Rättskaffens Soldat, Trofast vän, Älskad och Saknad af Kamrater”. Kyrkogården är reserverad för krigsgravar från krigen mellan Danmark och stater tillhörande Tyska Förbundet åren 1848-1850 och 1864. Foto från sommaren 2019: Johan Landgren
Dåvarande löjtnant Ringheims almanacka från 1850 innehåller anteckningar dag för dag under vistelsen i Schleswig. Innan arkivmaterialet kom till Regionmuseet i Kristianstad fanns det i “Officerskårens Kungl. Norra skånska infanteriregementet arkiv”. Något okänsligt har stämpeln anbringats rakt över titelbladets mitt och motiv
Ur Ringheims almanacka, mars 1850. Vid noteringen för den 19/3 anges att soldaten Schildt begravdes denna dag
“Men minnet af dig har jag ewigt qvar!” Ringheims minnesord över den danske löjtnanten J. W. T. von Götzsche som stupade i Schleswig
“Det olycksaliga kriget i Schleswig, som beröfvade mig så mången vän…” Ringheims minnesord om kadettkamraten von Götzsche.
“…vid Leijonhufvuds graf i Olkebölles kyrkogård i Schleswig… taget af Otto Ringheim”. Ett minne (benämnd “grenen” i dagboken nedan) som Ringheim på något sätt fått från Leijonhuvuds grav i Schleswig. Den svenske frivillige premiärlöjtnanten friherre Knut Otto Eric Leijonhufvud, föll i slaget vid Dybbøl den 5 juni 1848. Hans kropp låg i St. Marie Kirke i Sønderborg tillsammans med andra falna officerare, tills han blev begravd på Ulkebøls kyrkogård den 8 juni samma år. Det var sammanlagt ett par hundra svenskar och norrmän som deltog som frivilliga i de danska styrkorna under det Schleswig-holsteinska kriget som varade mellan mars 1848 och januari 1851
Ur Ringheims dagbok: “På Leijonhuvuds graf”. Högra sidan med raden: “Ej heller ‘grenen’, som jag nu beskådar"!”
Baksidan av kartongbiten med minnet från Leijonhufvuds grav. Avbildning av Augustenborgs slott på ön Als i Schleswig. Sedan 1921 ägs slottet av den danska staten. Ulkebøls kyrkogård ligger ej långt i från slottet. Teckning utförd av Ringheim
Kapten Otto Johan Ringheim med Kungliga Svärdsorden på sitt bröst. Han tilldelades riddartecknet 1867. Foto: Blekinge länsmuseum (Blm 2036)
Ur Otto Johan Ringheims dagbok. Den 19 juni 1850 tog general Malmborg avsked av bataljonen. I slutet av Ringheims versifierade omskrivning av Malmborgs tal står det: “Farväl kamrater! Hvar Officer! Wi träffas kanske aldrig mer!”